ÖZEL
GÜVENLİK PERSONELİ İLE İLGİLİ
DENETİM,
YASAKLAR VE CEZA HÜKÜMLERİ
|
Ahmet
KARAGÖZ[*] |
Özel güvenlik şirketleri, 5188 sayılı “Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun”la kurularak ticari anlamda faaliyetlerini sürdürmektedirler. Sayıları yüz binlerle ifade edilen özel güvenlik personeli, kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette hizmet vermektedir. Görev alanları ve yetkileri, ilgili yasada belirlenmiştir. Yasa uyarınca, 90-120 saatlik özel güvenlik eğitimini tamamlayarak sınavda başarılı olanlar, Vali onayı ile göreve başlamaktadırlar.
Bir yerde sistemin olumlu devam edebilmesi, eğitim ve denetimle gerçekleştirilir. Özel güvenlik personelinin eğitimleri, sınavla değerlendirilmeye tabi tutulmakta, başarılı olanlar sertifika sahibi olabilmektedirler. Özel güvenlik personelinin hizmetlerinin de denetlenmesi bu teşkilatların amacına uygun faaliyette bulunmasını sağlayarak, kamu güvenliğinin sağlanmasında büyük faydalar sağlayacaktır.
Bu kapsamda; özel güvenlik şirketleri, birimleri, özel güvenlik eğitimi veren kurumlar, İçişleri Bakanlığı tarafından denetleneceği gibi Valiler, İl Jandarma Alay Komutanlığı veya İl Emniyet Müdürlüğü aracılığı ile her zaman denetleyebilmektedir. (5188 SK. Md. 22)
“İçişleri Bakanlığı ve valilikler özel güvenlik
hizmetleri kapsamında, özel güvenlik birimlerini, özel güvenlik şirketlerini
ve özel güvenlik eğitimi veren kurumları denetlemeye yetkilidir.
Denetim sonucu tespit edilen eksiklerin ilgili kişi, kurum ve kuruluş ve şirketlerce verilen süre içinde giderilmesi zorunludur...” ( 5188 Sk. Md.22)
“ Özel güvenlik personeli, Kanunda belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz.” (5188 Sk. Md. 16)
Güvenlik ve koruma hizmetleri bilgi beceri ve özellik isteyen, profesyonellik gerektiren hizmet guruplarındandır.
Koruma ve güvenlik hizmetlerinde görevlendirilen güvenlik personelinin amacı görevli olduğu yerde çalışanların vücut bütünlüklerini korumak, kuruluşa zarar verebilecek durumları önceden tespit ederek gerekli güvenlik önlemlerini almak, kurum ve kuruluşu yangın,sabotaj, hırsızlık olaylarına karşı korumaktır. Bu amaçla görevlendirilen güvenlik elemanının kurumun diğer işlerinde görevlendirilmesi amaca uygun değildir.
Başka işlerde görevlendirilen, güvenlik personelinin yaptırım gücü azalır, otoritesi düşer ve kendinden beklenen verim alınamaz, kısaca kuruluşta, amacına hizmet edemez duruma gelir.
Amacı dışında başka hizmetlerde görevlendirilen özel güvenlik görevlisinin bu duruma itiraz etme, ilgili makam ve
mercilere bu durumu bildirme hakkı vardır.Kanun koyucu bu durumların önüne
geçmek için, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda düzenleme
yaparak “Özel güvenlik görevlisini koruma ve güvenlik hizmetleri dışında
başka bir işte çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her eylemleri için bir
milyar lira idari para cezası verilir.”
( 5188 Sk. Md. 20/ e) Hükmü ile güvence altına almıştır.
2-Grev Yasağı
“Özel güvenlik personeli greve katılamaz” (5188 Sk. Md.17)
İşçilerin topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla aralarında anlaşarak veyahut bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmalarına grev denilir.(2822 sayılı, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu Md.25 Birinci Fıkra)
3-Özel
Güvenlik Kimlik Belgesini Kullanmama
ve Başkasına Kullandırma
Yasağı
İşyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekili tarafından kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılmalarına lokavt denir. (2822 Sk. Md.26)
Özel güvenlik kuruluşun güvenliğinden sorumlu olması nedeni ile lokavt dolayısıyla işten uzaklaştırılamaz. ( 5188 Sk. Md.18)
Özel güvenlik şirketi kurucuları, özel eğitim kurumları ve kurucuları, özel güvenlik görevlilerinin tabi olduğu kurallar ve aykırı davrananlar hakkında uygulanacak adli ve idari cezalar 5188 sayılı yasada belirlenmiştir.
Uygulama yönetmeliğinde denetimde göz önünde bulundurulacak esaslar;
“Bakanlık ve valilikler, Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerinin yerine getirilip getirilmediğini, yasak uygulama ve davranışlarda bulunup bulunmadığını ve amaç dışında faaliyet gösterilip gösterilmediğini tespit etmek amacıyla, özel güvenlik şirketlerini, özel güvenlik birimlerini ve özel eğitim kurumlarını denetleyebilir.”
8-Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası
5188 sayılı “Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun”a göre faaliyet izni almış olan özel hukuk kişileri ve özel güvenlik şirketleri, istihdam ettikleri özel güvenlik görevlilerinin üçüncü kişilere verecekleri zararın tazmini amacıyla özel güvenlik mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır.(5188 Sk.Md.21)
Özel güvenlik mali sorumluluk sigortası genel şartları 26 Şubat 2005 tarih ve 25739 Sayılı Resmi gazetede yayımlanmıştır.
Devletin temel görevi vatandaşlarının can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Özel olarak korunma ihtiyacı duyan yerlere genel kolluk kuvvetlerinin görevlendirilmesi, genel emniyet ve asayiş hizmetlerinde zafiyet meydana gelebileceği gibi bütün kolluk kuvvetlerinin özel koruma hizmetlerinde görevlendirilmesi gerekecektir. Bu boşluğu doldurmak amacıyla, özel güvenlik ihtiyacı duyan ve hizmet almak isteyen kişilere bu imkânı sağlamak için özel güvenlik şirketlerinin kurulmasına ve hizmet satmasına yasa ile izin verilmiştir.
Özel güvenlik personeline
5188 sayılı Yasada öngörülen idari cezalar, para cezası, meslekten ihraç ve bir daha özel güvenlik görevlisi
olamamaktır.( Devlet memurluğunda meslekten
ve memuriyetten ihraç cezası ile eşdeğer.)
Özel güvenlik hizmetleri kamu güvenliğini tamamlayıcı hizmet olduğu ilgili yasanın amaç kısmında belirlenmiştir. Özel güvenlik görevlileri Türk Ceza Kanunu uygulanmasında memur sayılmaktadır ve bunlara karşı görevleri sebebiyle suç işleyenler devlet memurları aleyhine suç işlenmiş gibi cezalandırılmaktadır.
(5188 Sk. Md.23) Özel güvenlik görevlileri hakkında idari para cezalarla ilgili husus uygulanması yönetmelikte “ Kanunun 20 inci maddesinde belirtilen hallerde, suça ilişkin tutanaklar eklemek suretiyle, ilgili kişi veya kuruluşa en az yedi gün süre verilerek savunması istenir. Savunması yeterli görülmeyenlere ilçelerde kaymakamın, illerde valinin onayı ile idari para cezası verilir.
Para cezası verilmesine ilişkin onaylar yedi gün içinde ilçelerde mal müdürlüklerine ,illerde defterdarlığa gönderilir.
Bu maddede öngörülen idari para cezaları o yerin valilik veya kaymakamlığının bildirimi üzerine 6183 sayılı kanun hükümlerine göre Maliye Bakanlığınca tahsisi olunur.”(ÖGHDKUİY Md.46) olarak belirlenmiştir.
Özel güvenliğin, ticari amaçlı faaliyet gösteren özel güvenlik görevlileri tarafından sağlanması, bununda yasa ile düzenlenmesi ve özel güvenlik görevlilerine bir çok alanda temel hak ve hürriyetlere müdahale yetkisi tanındığından, Devletin sorumluluğu artmıştır. Özel güvenlik şirketlerinin suç örgütleri haline gelmemesi için, görevleri, görev alanları ve görev anlayışları, görevi yerine getirmeleri, kuruluş amaçlarına uygun hareket edip etmedikleri çok sıkı denetlenmelidir. Suç unsuru ve kurallara aykırı davrandıkları tespit edilenler, aşırı zor kullananlar, insanların temel hak ve hürriyetlerine gereksiz müdahale edenler tespit edildiğinde derhal yasal işlemler yapılmalıdır. Bu tip özel güvenlik şirketlerinin faaliyetlerine son verilmeli, olaya neden olan güvenlik görevlilerinin bir daha güvenlik görevlisi olmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır.[†]
[*] 2.Sınıf Emniyet Müdürü, Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı, Akaragoz26@yahoo.com, Akaragoz26@mynet.com, Ahmet Karagöz tarafından “Suç Önleme Hizmetleri” adlı kitaptan alınmıştır.
[†] Yenisey, Nuhoğlu,Güzel, s. 70.
[‡] Age s. 70.